НАСА финансира космически самолет TitanAir, предназначен да ни заведе до луните на Сатурн

НАСА се съгласи да финансира по-нататъшни изследвания на експериментален „космически самолет“, който може да се използва за откриване на извънземен живот. 

Ще бъде предоставено безвъзмездно финансиране на TitanAir – концепция, предназначена за изследване на химическия състав на най-голямата луна на Сатурн – Титан.

Титан е загадъчен леден свят, почти напълно закрит от златиста атмосфера. 

Астрономите смятат, че той е покрит с огромни езера от метан, и именно по тези езера ще се плъзга „TitanAir“. Куин Морли от Planet Enterprises пръв предложи концепцията и обясни, че самолетът ще „пие“ конденз през крилото си.

Тази концепция има за цел да „изпива“ кондензацията на метан и органични материали чрез пропусклива част от кожата на предния край на крилото. Капилярните елементи от вътрешната страна на крилото ще събират този погълнат материал и ще го обединяват в непрекъснат поток от течност, който след това може да бъде насочен към научните инструменти.

За да се даде възможност за прекъснат полет на малка височина, флаерът ще се приземява в моретата на Титан като летяща лодка в метана.

НАСА смята, че летенето на Титан, който е втората по големина луна в Слънчевата система, ще бъде „сравнително лесно“ поради ниската му гравитация. Американската космическа агенция казва също, че корабът ще може да лети през небето на Титан и да плава по езерата му „подобно на хидроплан на Земята“.

Концепцията се финансира като част от програмата на НАСА „Иновативни усъвършенствани концепции“ (NIAC).

Тя има за цел да финансира изследвания на ранен етап в областта на бъдещите космически технологии. От НАСА твърдят, че проектът TitanAir може да се използва за редица изследователски търсения, към които не са насочени нито една от планираните в момента мисии на Титан.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *